Mastercam första CAM-program att stödja unik Sandvikmetod

Som första CAM-system kommer årets version av Mastercam innehålla stöd för Sandvik Coromants unika PrimeTurning™. Det är resultatet av ett samarbete mellan Mastercam och Sandvik Coromant som gjort detta möjligt. Mastercam 2018 släpps i juni 2017 och kommer då att kunna skapa de nya verktygsvägarna.

En ny uppsättning svarvstrategier i årets Mastercamversion stödjer Sandvik Coromants CoroTurn® Prime skär- och PrimeTurning-teknik. De automatiserade strategierna förenklar programmeringen och ökar produktiviteten med 50-80 procent genom högre avverkningshastigheter och fördubblad livslängd på verktygen, jämfört med de skär som används idag.

Mastercam PrimeTurning lo res

Mastercams utvecklare har samarbetat med Sandvik Coromants tekniska specialister för att den patentsökta PrimeTurningmetoden skall kunna svarva i alla riktningar inom Mastercams standardprodukt. Dessa specialiserade strategier utnyttjar CoroTurn Prime fullt ut. Mastercam 2018 stöder såväl CoroTurn Prime A-skär för grovbearbetning, ytbearbetning och profilering, som B-skär för grovbearbetningsapplikationer. De nya verktygsbanorna ger höga produktivitetsvinster i material som ISO P stål, ISO M rostfritt stål, och ISO S värmebeständig superlegering (HRSA).

”Sandvik Coromant PrimeTurning™ och nya CoroTurn Prime-skär representerar en omvälvande utveckling av svarvning och vi är glada över att fått samarbeta med Sandvik Coromant för att bidra till denna innovation på marknaden. Vi är glada att våra användare kommer att vara några av de första att dra nytta av detta genombrott”, säger Meghan West, ordförande i CNC Software som utvecklar Mastercam.

”Det är inte så vanligt att verkligt innovativa lösningar presenteras inom den metallbearbetande industrin, men PrimeTurning™ är utan tvekan en sådan," säger Mia Pålsson, Senior Manager produktenhet svarvverktyg, Sandvik Coromant.PrimeTurning Mastercam lo res

”För att fullt ut kunna utnyttja metodens enorma potential krävs smart programmering. Vi är därför stolta över att arbeta tillsammans med CNC Software för att stöda våra gemensamma slutanvändare.”

Sandvik Coromant PrimeTurning™ kommer utan extra kostnad att ingå i Mastercam 2018, som är planerad att släppas i juni 2017.

 

  

# # # # #

 

AME
Sedan starten 1986 har AME AB varit distributör och återförsäljare av Mastercam i Sverige och Norge. Företaget är till hundra procent fokuserade på CAM vilket gör dem till en värdefull partner vare sig det gäller försäljning, support eller utbildning inom området.

CNC Software Inc.
CNC Software Inc har utvecklat Mastercam, världens populäraste CAD/CAM-system och tillhandahåller toppmoderna programvaruverktyg för CAD/CAM-tillverkning som uppfyller kundernas krav på lösningar för allt från enkla till komplicerade konstruktions- och bearbetningsproblem. Mastercam är världen mest använda CAD/CAM-progamvara, med över 211 000 installationer världen över (enligt CIMdata, Inc). Mastercam distribueras via ett globalt nätverk där över 400 återförsäljare som tillhandahåller programvarulösningar och utmärkta supporttjänster.

Stort intresse för Mastercam 2017

AME, mångårig distributör av Mastercam, bjöd sina kunder på en heldags introduktion av nyheterna i Mastercam 2017. Det skedde i form av en Roadshow på sex Mastercamtäta ställen i Mellansverige, och intresset var enormt stort.

Vad är det för skillnad på Mastercam 2017? Det var en fråga som 230 föranmälda kunder med uppdateringsavtal fick grundligt beskrivet på sex ställen i Mellansverige. Torbjörn Kvick på AME var mycket nöjd med det stora deltagarantalet:
20161026 110153

"Vi ville gärna visa hur mycket enklare Mastercam blivit att lära sig och att använda med den nya releasen. De tidigare versionerna innehöll också många effektiva funktioner, men tyvärr var det inte alla som hittade dem, och då är de förstås inte till någon nytta. Det har man ändrat på nu i Mastercam 2017 och samlat allt som rör varje arbetsmoment under gemensamma flikar. Efter max 2 dagars introduktion är man fullt produktiv med sitt nya arbetsredskap, och dessutom betydligt effektivare tack vare det nya användargränssnittet som innebär snabbare arbetsflöden," säger Kvick.

Det nya användargränssnittet med flikar är ett exempel på hur effektiviteten i nya releasen förbättrats. Andra exempel är att 5-axllig simultanfräsning blivit betydligt enklare så att även oerfarna användare snabbt kan bli produktiva, och att Mastercam 2017 helt stödjer ssenaste Windows-standard, till exempel genom att när man markerar och kopierar något i sitt dokkument följer hela formatteringen med i urklippet. Antalet maskiner som stöds av Mill-turn-modulen har också blivit betydligt fler.

Några röster från deltagarna

Ted Rutgersson, MT Mekaniska, Orust: DSC0560
"Jag har inte hunnit börja arbeta med den nya versionen ännu men har ju förstått att det kommer att bli mycket lättare att hitta de funktioner man behöver och slipper slösa tid på att leta. Det betyder mycket för effektiviteten." Ted är mycket teknikintresserad och tar gärna till sig ny teknisk utveckling, så han är inte det minsta orolig för att övergången till årets Mastercamversion kommer att bli svår.

Mathilda Gustavsson, SSPA Sweden AB, Göteborg:Mathilda-Gustavsson-SSPA
"Jag har arbetat med Mastercam sedan 2008 och följt med i alla uppgraderingar. Av det jag hört hittills om 2017 års release är möjligheten att enkelt importera ytor genom dra-och-släpp något som jag kommer att få stor nytta av. Det gör att det momentet, som tidigare var ganska omständligt, går betydligt snabbare. Jag är också imponerad av att man nu kan borra hål automatiskt och slipper välja ett plan för varje hål." SSPA Sweden AB är det företag som när det var statligt hette Statens Skeppsprovningsanstalt.

Ingvar Karlsson, Brogren Industries, Älvängen:Ingvar-Karlsson-Brogren-Industries
"Jag uppskattar att man förenklat många moment i Mastercam 2017. För min del är särskilt förenklingarna för 5-axlig beredning viktiga. Användargränssnittet har underlättat att hitta det man behöver snabbt tack vare att det blivit Windowsbaserat och man slipper en massa onödiga klick för att komma fram." Brogren Industries har ca 100 anställda och hette förut LB Mekniska.

Mastercam 2017 är släppt

Mastercam 2017 innehåller en ny uppsättning programmeringsverktyg som är fokuserade på snabbhet, automation och effektivitet, till exempel effektivare arbetsflöde, förbättrad användarvänlighet och dynamiska rörelser.

 

 Filmer som går igenom de viktigaste nyheterna 

Utvecklad för snabbare arbetsflödeNytt-guiMastercam 2017 har fått ett nytt interface med flikar som gör det enklare att hitta de funktioner man behöver. "Många av våra kraftfullaste verktyg har inte utnyttjats i den utsträckning de var avsedda för eftersom våra användare haft svårt att hitta dem," säger Meghan West, President på CNC Software som utvecklar Mastercam. "Vi lägger ner mycket tid tillsammans med våra användare på att hitta bästa sättet att förenkla detta, och reaktionerna har varit enormt positiva." Varje grupp av flikar simulerar funktioner och visar dem från de enklaste till de mer avancerade. Varje flik är kopplad till en viss typ av aktivitet, från att skapa en wireframegeometri till att generera verktygsbanor. Redigeringsfunktionerna ligger på samma flik som den man skapar sin ritning med, vilket betyder att man hittar alla verktyg man behöver när man behöver dem.
 

Dynamisk rörelseteknologi
Mastercams dynamiska rörelseteknologi kan minska maskintiden med 75 procent eller mer, och du får ut mer av dina både nya och gamla maskiner. Materialborttagningen maximeras, livslängden på verktygen ökar och cykeltiderna förkortas, vilket innebär minskat slitage på maskinerna och bättre bearbetning av hårda material. Nytt i årets version är att mikrolyft nu utnyttjar siktlinjeberäkning för att flytta verktyget när det behöver gå över fria ytor. Det ger en rörelse som är effektivare, mindre komplex och kortare, vilket i sin tur ger minskade cykeltider.

 

Mastercam 2017
Programversionen erbjuder en mer flexibel bearbetning med fokus på hastighet och automation. 2D höghastighets verktygsbanor, 3D-förbättringar och Multiaxisfunktioner tillsammans med dussintals andra förbättringar innebär ökad produktivitet för användaren.

För att strömlinjeforma och förenkla arbetsflöden stödjer nu 2D höghastighets verktygsbanor en förhandstitt där du enkelt ser regionen som kommer att bearbetas.

bearbetningsregioner

En ny funktion i Mastercam 2017 är Maximum Stock Engagement. Alla 3D höghastighets verktygsbanor för finskär stödjer detta. Du sätter gränserna för hur djupt verktyget skall gå i obearbetat material, och ser till att små verktyg inte får arbeta hårdare än de tål.

Optimized Raster Motion ökar effektiviteten på verktygsbanorna genom att fylla i branta områden med vinkelräta rörelser för ett renare och bättre resultat.

optimized-raster

 

För att bli tydligare har Multiaxis verktygsbanor förenklats och är nu grupperade efter antingen mönster eller applikation.

Prestandaökning, stöd för flera maskiner och för dubbelhållare är några av förbättringarna i Millturnmodulen.

Mastercam 2017 för Solidworks släpptes samtidigt och alla nyheter gällande verktygsbanor gäller även där.

 

Kraftfulla förbättringar av verktygsbanor

  • Nu ser man 2D höghastighetsbanor i en förhandstitt i ett grafiskt fönster innan man skapar eller förändrar verktygsbanan.
  • Level- och Plane managers är nu dockningsbara, har fått flytande funktionspanel och har omdesignats för att ge mer intuitiv kontroll och lättare arbetsflöde.
  • Tool Setup Manager i Mill-Turn har fått ny design för att förbättra arbetsflöde och användarvänlighet.
  • Nya funktioner har lagts till i Multiaxis Drill, som att utnyttja en linjes längd för borrdjup och igenkänning av ämnet för att bestämma start och slutdjup.
  • Multiaxis innehåller nu en ny 4-axlig verktygsbana – Rotary Advanced – som ger ökad kontroll av verktygsrörelsen genom väggar, nav och dolda ytor.

  

Mastercam app för iOS
Med årets Mastercamversion presenteras en app för iPhone och iPad som är användbar både för Mastercamanvändare och andra. Med den kan man få såväl praktisk information och kalkyler som omedelbar tillgång till Mastercam forum, kunskapsbas och mycket annat.

 

Robotar och mätmaskiner
Mastercam är världens största CAM-leverantör i antal levererade licenser, både totalt och årligt, enligt CIM data 2015. Det är en stor fördel eftersom flera starka tilläggsmoduler utvecklas av Mastercams partners. 

cimdata


Vill du styra flera typer av maskiner förutom CNC-maskiner bör du ta en titt på RobotMaster och Verisurf. Med RobotMaster kan dina programmerade rörelser simuleras och postprocessas till en industrirobot. Vissa kunder vill kunna flytta gradningsoperationer, poleringsjobb och svetsning till en robot. Den programmeringen gör man nu i Mastercam utan att behöva vara någon robotexpert.

Verisurf är en tilläggsmodul där man hanterar allt inom mätning och scanning. Har du en mätmaskin med krånglig mjukvara så rekommenderar vi att du programmerar mätningen i Mastercam & Verisurf istället.

 Robot-kanttrimmningProgrammering-av-matmaskin

 

 

 

 

 

 

 

 

AME & Mastercam sponsrar yrkesutbildning
Mastercam har i flera år varit sponsor av Worldskills och Euroskills. 1-3 december 2016 hålls Euroskills i Göteborg och AME/Mastercam är stolta att vara med som sponsor och CAM-leverantör i yrkesgrupperna CNC-fräsning och CNC-svarvning.

 

 

Mastercam

Mastercam på twitter

Mastercam RT @SandvikCoro_US: We're working with @Mastercam to offer new productivity-increasing solutions for CAM. Learn more: https://t.co/Bf6PG57b…
fredag, 21 juli 2017 18:28
Mastercam Learn how to use associative points to program your linking moves for 2D toolpaths https://t.co/s0c6y2QUEo
onsdag, 19 juli 2017 14:07
Mastercam I added a video to a @YouTube playlist https://t.co/9VvD3pTt1V What's New 2018- Associative Points
onsdag, 19 juli 2017 13:27

Mastercam på Facebook

Från Mastercam Twitter

Mastercam RT @SandvikCoro_US: We're working with @Mastercam to offer new productivity-increasing solutions for CAM. Learn more: https://t.co/Bf6PG57b…
fredag, 21 juli 2017 18:28