Mastercam första CAM-program att stödja unik Sandvikmetod

Som första CAM-system kommer årets version av Mastercam innehålla stöd för Sandvik Coromants unika PrimeTurning™. Det är resultatet av ett samarbete mellan Mastercam och Sandvik Coromant som gjort detta möjligt. Mastercam 2018 släpps i juni 2017 och kommer då att kunna skapa de nya verktygsvägarna.

En ny uppsättning svarvstrategier i årets Mastercamversion stödjer Sandvik Coromants CoroTurn® Prime skär- och PrimeTurning-teknik. De automatiserade strategierna förenklar programmeringen och ökar produktiviteten med 50-80 procent genom högre avverkningshastigheter och fördubblad livslängd på verktygen, jämfört med de skär som används idag.

Mastercam PrimeTurning lo res

Mastercams utvecklare har samarbetat med Sandvik Coromants tekniska specialister för att den patentsökta PrimeTurningmetoden skall kunna svarva i alla riktningar inom Mastercams standardprodukt. Dessa specialiserade strategier utnyttjar CoroTurn Prime fullt ut. Mastercam 2018 stöder såväl CoroTurn Prime A-skär för grovbearbetning, ytbearbetning och profilering, som B-skär för grovbearbetningsapplikationer. De nya verktygsbanorna ger höga produktivitetsvinster i material som ISO P stål, ISO M rostfritt stål, och ISO S värmebeständig superlegering (HRSA).

”Sandvik Coromant PrimeTurning™ och nya CoroTurn Prime-skär representerar en omvälvande utveckling av svarvning och vi är glada över att fått samarbeta med Sandvik Coromant för att bidra till denna innovation på marknaden. Vi är glada att våra användare kommer att vara några av de första att dra nytta av detta genombrott”, säger Meghan West, ordförande i CNC Software som utvecklar Mastercam.

”Det är inte så vanligt att verkligt innovativa lösningar presenteras inom den metallbearbetande industrin, men PrimeTurning™ är utan tvekan en sådan," säger Mia Pålsson, Senior Manager produktenhet svarvverktyg, Sandvik Coromant.PrimeTurning Mastercam lo res

”För att fullt ut kunna utnyttja metodens enorma potential krävs smart programmering. Vi är därför stolta över att arbeta tillsammans med CNC Software för att stöda våra gemensamma slutanvändare.”

Sandvik Coromant PrimeTurning™ kommer utan extra kostnad att ingå i Mastercam 2018, som är planerad att släppas i juni 2017.

 

  

# # # # #

 

AME
Sedan starten 1986 har AME AB varit distributör och återförsäljare av Mastercam i Sverige och Norge. Företaget är till hundra procent fokuserade på CAM vilket gör dem till en värdefull partner vare sig det gäller försäljning, support eller utbildning inom området.

CNC Software Inc.
CNC Software Inc har utvecklat Mastercam, världens populäraste CAD/CAM-system och tillhandahåller toppmoderna programvaruverktyg för CAD/CAM-tillverkning som uppfyller kundernas krav på lösningar för allt från enkla till komplicerade konstruktions- och bearbetningsproblem. Mastercam är världen mest använda CAD/CAM-progamvara, med över 211 000 installationer världen över (enligt CIMdata, Inc). Mastercam distribueras via ett globalt nätverk där över 400 återförsäljare som tillhandahåller programvarulösningar och utmärkta supporttjänster.

Mastercam 2017 är släppt

Mastercam 2017 innehåller en ny uppsättning programmeringsverktyg som är fokuserade på snabbhet, automation och effektivitet, till exempel effektivare arbetsflöde, förbättrad användarvänlighet och dynamiska rörelser.

 

 Filmer som går igenom de viktigaste nyheterna 

Utvecklad för snabbare arbetsflödeNytt-guiMastercam 2017 har fått ett nytt interface med flikar som gör det enklare att hitta de funktioner man behöver. "Många av våra kraftfullaste verktyg har inte utnyttjats i den utsträckning de var avsedda för eftersom våra användare haft svårt att hitta dem," säger Meghan West, President på CNC Software som utvecklar Mastercam. "Vi lägger ner mycket tid tillsammans med våra användare på att hitta bästa sättet att förenkla detta, och reaktionerna har varit enormt positiva." Varje grupp av flikar simulerar funktioner och visar dem från de enklaste till de mer avancerade. Varje flik är kopplad till en viss typ av aktivitet, från att skapa en wireframegeometri till att generera verktygsbanor. Redigeringsfunktionerna ligger på samma flik som den man skapar sin ritning med, vilket betyder att man hittar alla verktyg man behöver när man behöver dem.
 

Dynamisk rörelseteknologi
Mastercams dynamiska rörelseteknologi kan minska maskintiden med 75 procent eller mer, och du får ut mer av dina både nya och gamla maskiner. Materialborttagningen maximeras, livslängden på verktygen ökar och cykeltiderna förkortas, vilket innebär minskat slitage på maskinerna och bättre bearbetning av hårda material. Nytt i årets version är att mikrolyft nu utnyttjar siktlinjeberäkning för att flytta verktyget när det behöver gå över fria ytor. Det ger en rörelse som är effektivare, mindre komplex och kortare, vilket i sin tur ger minskade cykeltider.

 

Mastercam 2017
Programversionen erbjuder en mer flexibel bearbetning med fokus på hastighet och automation. 2D höghastighets verktygsbanor, 3D-förbättringar och Multiaxisfunktioner tillsammans med dussintals andra förbättringar innebär ökad produktivitet för användaren.

För att strömlinjeforma och förenkla arbetsflöden stödjer nu 2D höghastighets verktygsbanor en förhandstitt där du enkelt ser regionen som kommer att bearbetas.

bearbetningsregioner

En ny funktion i Mastercam 2017 är Maximum Stock Engagement. Alla 3D höghastighets verktygsbanor för finskär stödjer detta. Du sätter gränserna för hur djupt verktyget skall gå i obearbetat material, och ser till att små verktyg inte får arbeta hårdare än de tål.

Optimized Raster Motion ökar effektiviteten på verktygsbanorna genom att fylla i branta områden med vinkelräta rörelser för ett renare och bättre resultat.

optimized-raster

 

För att bli tydligare har Multiaxis verktygsbanor förenklats och är nu grupperade efter antingen mönster eller applikation.

Prestandaökning, stöd för flera maskiner och för dubbelhållare är några av förbättringarna i Millturnmodulen.

Mastercam 2017 för Solidworks släpptes samtidigt och alla nyheter gällande verktygsbanor gäller även där.

 

Kraftfulla förbättringar av verktygsbanor

 • Nu ser man 2D höghastighetsbanor i en förhandstitt i ett grafiskt fönster innan man skapar eller förändrar verktygsbanan.
 • Level- och Plane managers är nu dockningsbara, har fått flytande funktionspanel och har omdesignats för att ge mer intuitiv kontroll och lättare arbetsflöde.
 • Tool Setup Manager i Mill-Turn har fått ny design för att förbättra arbetsflöde och användarvänlighet.
 • Nya funktioner har lagts till i Multiaxis Drill, som att utnyttja en linjes längd för borrdjup och igenkänning av ämnet för att bestämma start och slutdjup.
 • Multiaxis innehåller nu en ny 4-axlig verktygsbana – Rotary Advanced – som ger ökad kontroll av verktygsrörelsen genom väggar, nav och dolda ytor.

  

Mastercam app för iOS
Med årets Mastercamversion presenteras en app för iPhone och iPad som är användbar både för Mastercamanvändare och andra. Med den kan man få såväl praktisk information och kalkyler som omedelbar tillgång till Mastercam forum, kunskapsbas och mycket annat.

 

Robotar och mätmaskiner
Mastercam är världens största CAM-leverantör i antal levererade licenser, både totalt och årligt, enligt CIM data 2015. Det är en stor fördel eftersom flera starka tilläggsmoduler utvecklas av Mastercams partners. 

cimdata


Vill du styra flera typer av maskiner förutom CNC-maskiner bör du ta en titt på RobotMaster och Verisurf. Med RobotMaster kan dina programmerade rörelser simuleras och postprocessas till en industrirobot. Vissa kunder vill kunna flytta gradningsoperationer, poleringsjobb och svetsning till en robot. Den programmeringen gör man nu i Mastercam utan att behöva vara någon robotexpert.

Verisurf är en tilläggsmodul där man hanterar allt inom mätning och scanning. Har du en mätmaskin med krånglig mjukvara så rekommenderar vi att du programmerar mätningen i Mastercam & Verisurf istället.

 Robot-kanttrimmningProgrammering-av-matmaskin

 

 

 

 

 

 

 

 

AME & Mastercam sponsrar yrkesutbildning
Mastercam har i flera år varit sponsor av Worldskills och Euroskills. 1-3 december 2016 hålls Euroskills i Göteborg och AME/Mastercam är stolta att vara med som sponsor och CAM-leverantör i yrkesgrupperna CNC-fräsning och CNC-svarvning.

 

 

Mastercam integrerar verktygsbiblioteket Adveon™

CNC Software, Inc. och Sandvik Coromant har meddelat att de kommer att samarbeta för att integrera verktygsbiblioteket Adveon™ med Mastercam®. Adveon kommer att hjälpa Mastercam-användare att öka bearbetningsproduktiviteten och säkerheten ytterligare, och spara tid vid maskinkonfigureringen. Genom att minska mängden data som måste matas blir informationen mer konsekvent och håller en högre kvalitet

 Mastercam-and-Adveon-low-res

CNC Softwares Mastercam som distribueras i Sverige av AME AB, är världens mest använda CAD/CAM-programvara och innehåller lösningar för allt från de enklaste till de mest komplicerade konstruktions- och bearbetningsproblemen. Mastercam innehåller toppmodern Dynamic Motion-teknologi för fräsning och svarvning. Den förbättrar tillverkningseffektiviteten betydligt, med kortare cykeltider och längre skärlivslängd.

Adveon har standardiserade metoder som är utformade speciellt för att underlätta snabb och säker CAM-programmering, där användarna kan:

 • Utveckla sina egna verktygsbibliotek/databaser
 • Välja verktyg för produktionen
 • Få överblick över och underhålla sortimentet
 • Bygga verktygsuppsättningar snabbt och säkert
 • Se resultatet direkt i 2D- och 3D-modeller
 • Exportera direkt till Mastercam Tool Manager

 

Adveon fungerar för alla verktygsleverantörer som bygger sin katalog på ISO 13399, vilket garanterar att all geometrisk information är korrekt.

Fördelarna med Adveon är många. Tack vare det öppna katalogområdet kan man markant minska den tid man lägger på att hitta och definiera skärverktyg. Man behöver inte längre leta efter information i kataloger eller tolka data mellan olika system. Detta hjälper i sin tur tillverkaren att snabbt få tillgång till den skärverktygsinformation som krävs för att få fram den lämpligaste bearbetningslösningen tillsammans med de effektivaste skärverktygen. Genom Adveon kan användarna välja de verktyg som man använder i det dagliga arbetet, underhålla och komplettera sortimentet och skapa sina egna verktygsbibliotek genom att kopiera och klistra in data från katalogområdet. Virtuella verktyg kan ”monteras” snabbt och säkert, och data exporteras lika snabbt för CAM-programmering och simulering.

Enligt tidigare kundstudier kan automatiserad inmatning av skärverktygsdata till CNC-system öka produktiviteten i NC-programmering genom CAM-system med så mycket som 20 %.

Adir Zonta, Adveon Product Manager hos Sandvik Coromant säger: ”Vårt samarbete med CNC Software ger Mastercam-användare en fantastisk möjlighet att öka produktiviteten och kvaliteten i sin NC-programmering genom att tillhandahålla kvalificerade verktygsmonteringsdata och skalenliga 3D-modeller till Tool Manager Library. Dessutom kan vi erbjuda den digitala tillverkningsvärlden vår kompetens inom skärande bearbetning.”

David Boucher, Director of Product Development hos CNC Software säger: ”Genom att samarbeta med Sandvik Coromant kommer vi att kunna använda ISO13399-verktygsdata och modeller direkt i Mastercam-applikationen. Detta kommer att förbättra våra gemensamma kunders arbetsflöde och effektivitet, samtidigt som det minskar risken för programmeringsfel då verktygsinformation ska dubbleras.”

Lösningen med verktygsbiblioteket Adveon är den första rena ISO13399-applikationen som är direkt kopplad till CAM-programvara. Adveon läser och använder ISO13399-data från alla verktygsleverantörer.

För mer information, besök www.ameab.se, www.mastercam.com, www.sandvik.coromant.com/adveon eller www.adveontools.com.

  

# # # # #

 

AME
Sedan starten 1986 har AME AB varit distributör och återförsäljare av Mastercam i Sverige och Norge. Företaget är till hundra procent fokuserade på CAM vilket gör dem till en värdefull partner vare sig det gäller försäljning, support eller utbildning inom området.

CNC Software Inc.
CNC Software Inc har utvecklat Mastercam, världens populäraste CAD/CAM-system och tillhandahåller toppmoderna programvaruverktyg för CAD/CAM-tillverkning som uppfyller kundernas krav på lösningar för allt från enkla till komplicerade konstruktions- och bearbetningsproblem. Mastercam är världen mest använda CAD/CAM-progamvara, med över 211 000 installationer världen över (enligt CIMdata, Inc). Mastercam distribueras via ett globalt nätverk där över 400 återförsäljare som tillhandahåller programvarulösningar och utmärkta supporttjänster.

Sandvik Coromant
Som en del av den globala Sandvikkoncernen är Sandvik Coromant ledande inom verktyg för tillverkning, bearbetningslösningar och kompetens som driver industristandarderna framåt samt innovationer som efterfrågas inom skärande bearbetning idag och framöver. Utbildningsstöd, omfattande FoU-investeringar och starka kundrelationer säkerställer utvecklingen av bearbetningsteknik som förändrar, leder och driver framtidens tillverkning. Sandvik Coromant äger över 3100 patent över hela världen, har över 8 000 anställda och finns i 130 länder.